7 декември е Международен ден на гражданската авиация

Днес е Международният ден на гражданската авиация. Той е създаден през 1994 г. от ICAO (International Civil Aviation Organization), чрез Резолюция на A29-1, за да отбележи 50-годишнината от създаването на организацията. На 7 декември 1944 година на конференция в Чикаго, САЩ, 26 държави подписват Конвенцията за международната гражданска авиация. През 1996 г., по инициатива ICAО и с помощта на канадското правителство, Общото събрание на ООН с резолюция официално признава 7 декември като Международен ден на гражданската авиация.

Целта на световния празник е да генерира засилване на вниманието в глобален план на значението на международната гражданска авиация в социално-икономическото развитие на държавите, и на ролята на ICAО за насърчаване на безопасността, ефективността и редовността на международния въздушен транспорт. В момента в Международната организация за гражданска авиация (ICAO) членуват 190 държави от цял свят.

ICAO класифицира принципите и техниките на международното въздушно навигиране (ориентиране) и подпомага планирането и развитието на международния въздушен транспорт да осигури безопасност и системен растеж. Главната дирекция е разположена в центъра на Монреал, Канада, в квартал, наречен Quartier international de Montréal (QIM) или Montreal’s International District. Официални езици са: английски, арабски, испански, китайски, руски, френски. Съветът на организацията усвоява стандарти и обичайни практики относно въздушното ориентиране, неговата инфраструктура, самолетните инспекции, както и превенцията на незаконни интерференции и улесняване на граничните процедури за международната цивилна авиация. В допълнение ICAO очертава протоколите, спазвани при разследване на самолетни катастрофи от властите по сигурността на транспорта на държави, подписали така известната Чикагска конвенция.

Организацията има тясно сътрудничество с други агенции от ООН, като Световната метеорологична организация, Международния съюз по телекомуникации, Световния пощенски съюз, Световната здравна организация и Международната морска организация. Тя оказва техническо съдействие на развиващите се страни в рамките на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и други конкретни програми. Сред неправителствените организации, които участват в работата ѝ, са Международната асоциация по въздушен транспорт, Международната федерация на сдруженията на пилотите от въздушните линии и Международният съвет на собствениците на летателни апарати и на сдруженията на пилотите.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn