74-ма наказани за сключени фиктивни бракове в областта

Според информация на „Монитор“ най-много наказани за фиктивни бракове има в Пазарджик, където 74-ма души са получили присъди за това престъпление. Следва Благоевград с 60 осъдени и Пловдив с 51. София област също не изостава с 39 души, повечето от които жени. Най-скромните са Велико Търново и Смолян, където има едва по 9 наказани по този член от Наказателния кодекс.

Араби, руснаци, афганистанци, пакистанци и дори алжирци предлагат по 5 хил. евро, за да намерят българска булка, за която да се оженят и да получат българско гражданство, с което да пътуват из цяла Европа. Това съобщиха разследващи пред „Монитор“, които вече са получили множество сигнали за измамите, ставащи основно по интернет. Фиктивното бракосъчетание се е превърнало в много доходен бизнес не само за нашите кандидат-младоженци, но и за хората, които посредничат.

Оказва се, че цели адвокатски кантори са посветени на уреждането на този вид сватби. Запитванията за брак срещу гражданство постъпват най вече от граждани на Русия, Пакистан, Иран, Ирак, Египет, Нигерия, Сирия, САЩ и Индия. Българските половинки пък са много търсени заради евтините тарифи за фиктивен брак. От Русия кандидатите са предимно жени, а от арабския свят – мъже. При арабите схемата най-често се организира с фиктивни булки от ромски произход от Северозападна България. Самият брак най-често се прави в Кипър, след което новото семейство се регистрира в България и чужденецът кандидатства за гражданство.

Българките най-често пускат съобщенията за търгуване на брака си в родни и чуждестранни форуми. В тях нашенските моми заявяват, че са готови да сключат граждански брак с мъж, живеещ извън ЕС. Кандидатките са предимно жени от Хасково и Благоевград, не липсват и такива от Враца, Видин и Монтана. Понякога тарифите достигат и 8000 евро. На офертите на мъже най-често реагират жени от Русия и други бивши съветски републики. Вариантите за фиктивната сватба са няколко.

Единият е да се сключи брак в страната на чуждия младоженец пред български дипломатически представител, а в другия случай – чужденецът идва в България и се прави обичайното бракосъчетание. Понякога може и в страна от ЕС, отново в българското консулство. Чужденците, сключили фиктивен брак с българи, получават туристически визи, която после се преобразува и получават дълготрайна за престой у нас до 1 година. Тя се подновява, щом изтече. Новите снахи и зетьове могат да получат българско гражданство след 5 години от брака. През това време обаче те могат да пътуват спокойно в страната ни и по целия ЕС.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn