Мона Чобан след два мегаполиса като Москва и Париж избира Киселчово

Киселчово е малко селце на 30 км от Смолян в посока гръцката граница. Сгушено е сред баирите, в пазвите на Родопите, далече от главния път между селата Смилян и Могилица. Чуден край, с божествена, девствена природа и качествени хора. В този забравен от Бога край писателката Мона Чобан заедно със съмишленици е сътворила чудеса – фондация и артцентър с ателиета, в които се провеждат етноуикенди за възраждане на изоставеното селце и позабравените български традиции.
Красивата Родопа планина и прекрасните хора, които живеят там… „Чист въздух, хубава храна и пъстри хора“, така ги обрисува Мона Чобан, която след живота си в два мегаполиса като Москва и Париж избира Киселчово. Там Мона и съпругът й купуват първо една, а след това и втора къща. След сериозен ремонт тя ги обзавежда със стари мебели и интересни предмети, които изравя по парижките битаци.

Това място ми даде възможността въображението ми да стане реалност. Там сътворявам това, което си измислям. Навярно затова съм така привързана към него. Там всичко зависи от мен, там имам възможности… Та в последните години си мисля, че явно така съм устроена – да не мирясвам, коментира писателката. “Къща се прави с мерак, сигурно като книга“, допълва тя.
Малко след като купуват първата къща, Мона Чобан написва петата си книга „Доста“. „Героите в нея са измислени. Това е една история за човешките взаимоотношения, дълбоко залегнала е темата за прошката“, разказва писателката. По повод определянето й като първия автор на български чиклит роман “Сексът не е повод за запознанство“, Мона Чобан казва: „Названието чиклит роман го дадоха издателите. В книгата няма еротични сцени. Става въпрос за цялостния емоционален живот на една жена – сексът присъства само дотолкова, доколкото той се вмества в нейния живот и премахва или поставя проблеми. Теми, които са ме вълнували на онзи етап“.

Не пише стихове, въпреки, че е завършила „Поезия“. Смята, че писането на романи оправдава повече авторския труд и допълва, че авторът иска да го четат.

Мона Чобан е родена в Плевен.  Завършва Литературния институт “Максим Горки” в Москва. През 1999 г. заедно с група български писатели и поети създава Сдружението “Орден на трубадурите средиземноморци”, което организира първата среща на средиземноморски поети от 12 страни. От 2003 до 2004 г. е координатор в руските филмови продукции “Турски гамбит” и “Майстора и Маргарита“. Автор е на първия чиклит роман “Сексът не е повод за запознанство”, издаден през 2005 г. от издателство “Кръгозор”. Вторият й роман “Никакви мъже повече… до следващия” излиза през 2006 г. в същото издателство. През 2007 г. издава сборник с новели “Раз, два, три”. През 2009 година Мона Чобан се премества да живее в Париж и започва да твори в други литературни жанрове. 2010 г. издава антиутопичния романс „Париж 18“.“Доста” е петата й книга.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn