85 Йордановци и 65 Йорданки от Панагюрище празнуват днес

Днес е Йордановден. 85  Йордановци и 65 Йорданки от Панагюрище празнуват имен ден. Честването на Йордановден в Панагюрище ще започне в 10:30 часа на площад „20 април” с отслужването на Велик Богоявленски водосвет. След Водосвета литийното шествие ще се отправи към моста на река Луда Яна, където в 10:45 часа ще се състои ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него.
В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. От тук идва и названието на празника – Богоявление.
Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото йорданското събитие просвещава като показва Бога, изявен в непостижимата тайна на неразделна Троица. Всеки чрез светото кръщение бива осиновен от Отеца на светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. За честването на този празник съществуват свидетелства още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово.

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn