86 ученици от ПГИТМТ са записани в дуална форма на обучение. Девет от завършилите тази година започват работа в „Асарел Медет”АД

От старта на дуалното обучение до настоящия момент 86 ученици от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище са записани в дуална форма на обучение, в минни специалности. В тази статистика са включени и бившите дванайсетокласници, но пък не са включени тези, които предстои да се запишат за новата учебна 2019-2020 година. Това съобщи Нели Мърхова, директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“ АД по време на семинара, организиран от дружеството.

Всяка година от компанията изготвят петгодишна прогнозна справка на пенсиониращите се служители в дружеството и съответно на освобождаващите се работни места, така се заявяват необходимите специалности. На-много ученици се обучават в специалността „Минна електромеханика“ – 33.

„От завършилите тази година дванадесетокласници, девет ученици ще започнат работа и ще станат най-младите колеги в екипа на „Асарел-Медет“ АД. Има такива момичета и момчета, които няма да започнат работа веднага, но пък ще ги очакваме да се присъединят към нас в 16-ото издание на нашата стажантска програма през 2020 година. Причината не е нежелание да започнат работа, а по-скоро са записали университет, редовно обучение и съответно не могат да съчетаят обучение с работа към момента“, каза Мърхова.

 

Тя започна своята презентация със снимка от най-вълнуващия ден за учениците от 12 клас- техния абитуриентски бал, където те са със своя проект мениджър Стоян Боев. „Освен, че учим младите хора на физическа работа, ние се грижим за тях и ги приобщаваме към ценностите на компанията“ каза Мърхова и разказа за интересните инициативи, осъществени съвместно с младите хора.

Проектът се реализира в партньорство между Община Панагюрище, професионалната гимназия в града и местния бизнес по браншовия модел на Българска минно-геоложка камара.

„Дуалното обучение е проект, който ни кара да вярваме, че бизнесът може да бъде „сила за добро“, подчерта Мърхова. В заключение сподели, че самата тя е пример затова как развитието на община Панагюрище, инвестициите в образование, музейно дело, спорт, здравеопазване, както и переспективите за работа в града, са я върнали в родното Панагюрище след 15 години, за да създаде тук своето семейство и да стане трето поколение служител на „Асарел Медет“АД.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn