88 семейства са върнали помощта за първолаци

88 семейства е трябвало да върнат еднократната помощ за първолаците, защото децата не са посещавали редовно училище след 15 септември. На фона на общия брой семейства, получили помощта, броят им е нищожен. Според данните на Агенцията за социално подпомагане за тази учебна година с по 250 лв. са подпомогнати почти 44 хил. семейства за близо 45 хил. деца в първи клас. Броят на децата е почти същият като този през миналата (2015/2016 г.) учебна година – с около 120 повече са децата тази година. Изплатената сума от АСП е над 11.2 млн. лв. Социалните са санкционирали 88-те семейства, защото са установили, че децата им не са посещавали редовно училище три поредни месеца, съобщиха от АСП.
Еднократната помощ за дете в първи клас се дава на семейства, чийто доход за последната година на човек е под 400 лв. През юли доходът бе увеличен от 350 лв., но това не е увеличило броя на подпомогнатите деца. За тази година сумата остава 400 лв.
Държавата е подпомогнала и 1537 деца с трайни увреждания и 374 деца, настанени в семейства на роднини и близки или в приемни семейства. Целевата помощ за тези деца се отпуска независимо от доходите на семейството.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn