92 зрелостници в Панагюрище разсъждаваха върху повестта „Гераците“ на Елин Пелин на матурата по БЕЛ

Над 1800 зрелостници в област Пазарджик разсъждаваха върху повестта „Гераците“ на Елин Пелин на държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се проведе днес, 18 май, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Пазарджик. В Панагюрище от допуснатите до матура 96 зрелостници, на изпит се явиха 92. Темата бе отворена пред учениците в началото на изпитния ден. Изпитните материали бяха раздадени на директорите в деня на самия изпит.

Матурата започна в 8 часа, изпитът продължи 4 часа. Той съдържаше тест с 40 въпроса. 41-вата задача изискваше писане на интерпретативно съчинение или есе по темата „Разрушената хармония“ върху падналото се произведение. Тестът беше генериран рано тази сутрин чрез компютър от 11 млн. възможни комбинации на въпросите в тестовата банка.

 Провеждането на изпита се следeше с видеокамери с цел изключване на възможността за преписване и други нарушения. Сред учениците и квесторите, по предложение на образователното министерство, тази година имаше и родители. Резултатите ще излязат до 10 юни. Днес, след 15.00 часа на сайта на министерството ще бъде публикуван изпитният варианти и ключ с верните отговори и за изпита.

За втория държавен зрелостен изпит, който ще се проведе на 20 май участие са заявили 1877 дванадесетокласници от областта, уточниха от инспектората в Пазарджик.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn