960 здравноосигурени лица от община Панагюрище са сменили личния си лекар през месец юни

960 здравноосигурени лица от община Панагюрище са сменили личния си лекар през месец юни 2015 година, съобщи директорът на РЗОК – Пазарджик Ани Михайлова. При предишната възможност за смяна – декември 2014 година, нов общопрактикуващ лекар са избрали 251 здравноосигурени лица от общината, което е повече от три пъти по-малко в сравнение с направения през юни преизбор от пациентите.

Причината за сериозния брой на лицата, които са сменили личния си лекар през юни, би могла да се обясни със смъртта на един от общопрактикуващите лекари в края на месец май и належащото насочване на пациентите при други джипита.

В национален мащаб намалява броят на хората, които сменят личния си лекар, отчетоха във вторник, 14 юли, от Здравната каса. От 1 до 30 юни това са направили 119 895 здравноосигурени, като за същия период на 2014 година техният брой е бил 177 711 души. Най-честите причини за смяна на лекаря са свързани с прекратен договор с НЗОК, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания към друг лекар и др.

Всички здравноосигурени лица имат право да сменят своя общопрактикуващ лекар два пъти годишно – през юни и през декември, с регистрационна форма, която може да се изтегли от сайта на НЗОК. При промяна на адреса по местоживеене смяна може да се извърши по всяко време на годината.

Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен изборът.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn