EVN отчита по-ниско потребление на битовите клиенти в Югоизточна България за януари 2018 г.

Средно потребление на битовите клиенти в Югоизточна България през януари 2018 г. е 400 kWh, което е 17,8% по-малко спрямо година по-рано, когато е било 487 kWh.

Данните на EVN показват, че нивата на потребление за януари 2018 г. са както следва: Консумация на електроенергия до 300 kWh имат 51% от клиентите. При тях средната стойност на фактурата за януари 2018 г. е 22,43 лв.

Консумация на електроенергия от 301 до 1000 kWh имат 41% от клиентите. Средната стойност на фактурата за януари 2018 г. при тези клиенти е 106,58 лв.

Консумация на електроенергия над 1000 kWh имат 8% от клиентите. Средната фактура за януари 2018 г. при тези клиенти е 256,78 лв. За сравнение тази група през януари 2017 г. е била почти двойно по-голяма или 14% от всички клиенти.

Данните са усреднени и не могат да се отнесат автоматично към всеки отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. Във всички посочени данни не са включени клиентите, които имат нулево потребление на електроенергия.

Определящо за консумацията е начинът на отопление на клиентите, както и температурите на времето, които през януари 2018 г. бяха по-високи спрямо година по-рано. В планинските райони, където традиционно се ползват дърва за отопление, потреблението и фактурите са по-ниски сравнено с други области, в които най-честият начин за отопление е чрез електроенергия.

EVN България припомня някои лесни стъпки за разумно потребление на електроенергия:

-не покривайте отоплителните уреди с дрехи или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават и да увеличавате разхода им на енергия

-проветрявайте помещенията за кратко, така че да запазите топлината на стените, за да не е нужно отоплителните уреди да наваксват в интензивен режим на работа

-намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома.

-избягвайте да ползвате малки вентилаторни печки продължително време

-ползвайте готварски съдове с диаметър близък до този на котлоните

-изключвайте готварските уреди 5-10 минути преди да е готово ястието, за да ползвате остатъчната им топлина

-не поставяйте отоплителни тела в близост до хладилник.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn