XVI Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри в Попинци на 18-ти март

Над 10 групи от 7 общини: Перник, Карлово, Челопеч, Брезник, Калояново, Септември и Панагюрище, ще вземат участие в XVI Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри, който ще се проведе в Попинци на 18 март, съобщи секретарят на местното читалище Донка Шопова.

Фолклорният фестивал има за цел да покаже фолклорните традиции, свързани със зимните и пролетни български празници и да съдейства за съхраняването и популяризирането им сред младите хора. В дългогодишната си история от 1977 година до днес, фестивалът се е утвърдил като единствен в Пазарджишка област. Чрез присъствието си в културния календар на община Панагюрище и в частност на Народно читалище „Искра-1872“, фестивалът създава условия за едно непрекъснато взаимодействие между традицията и съвременността в пазарджишкия регион като част от националния ни фолклор.

На 18-ти март, събота, в 10:30 часа, на площада в селото XVI Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри ще открие официално кметът на Община Панагюрище Никола Белишки. Самодейците от читалище „Искра-1872“ ще пресъздадат обичая „Джумал и пролетни игри около въртяжката“. В 11:00 часа започва дефилето и представянето на гостуващите кукерски групи.

Генерален спонсор на събитието е „Асарел Медет“ АД.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn