Богатството на фолклора ни показаха участниците в Националния фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци` 2016”

Фолклорното ни богатство, традиции и талант споделиха с многобройната публика участниците в първото издание на Националния фолклорен фестивал „ПЪСТЪР, ЦВЕТЕН ГЕРГЬОВДЕН – ПОПИНЦИ` 2016”, който ще се проведе днес в най-голямото село в община Панагюрище. Фестивалът започна с Алея на занаятите и представяне на дървени, керамични и други творби и сувенири на площада пред читалище „Искра-1872“. Павилион за усмивки с Тони зарадва най-малките гости на празника. Националният фолклорен фестивал бе официално открит от кмета на община Панагюрище Никола Белишки в зрителната зала на читалищеТО. Сред официалните лица на събитието бяха още  председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов и общински съветници.

165В дух на родолюбие, любов, родова памет бе представеният авторски поетично-музикален спектакъл „Пътеки към Душата на България” на поетесата и актрисата Тоня Борисова, родственица на летописеца Захари Стоянов. Публиката бе очарована и от включените в спектакъла изпълнения на Представителен фолклорен танцов състав „Тангра” и автентични песни на женската певческа група към читалище „Искра-1872” – Попинци.

7Фестивалната програма стартира с изявата на Представителен фолклорен ансамбъл и детски танцов състав „Розова долина” при Народно читалище „Васил Левски – 1861г.” – гр. Карлово. Професионално жури оценяваше изпълненията.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn